BIKSZE

Beregi Ifjúságért közművelődési és szabadidő egyesület bemutatása

Az egyesület 2001 ben alakult a Márokpapiban megmaradni kívánó fiatalok aktív részvételével, akik a helyi értékekre alapozva, a gyermekeket és fiatalok helyben tartását megalapozó tevékenységeket folytató aktív közösséget indítottak a szerveződéssel útjára.
Programjaink a megszűnő művelődési házak funkcióit legalább részben betöltő közösségi pontok Teleházak szervezésével , működésével kezdődtek, illetve a természeti környezetre alapozot ökoturisztikai táborok  rendezésével teljesedtek ki .
Egyesületünk évekig tartott fent teleházat Barabás, Csaroda és Beregsurány községekben. Sajnos a gazdasági társadalmi változások miatt ebből ma már csak a „szülőszobánk” Márokpapiban maradt meg és ami napig is üzemel közösségi házként az egyesület fenntartása alatt.
Turisztikai programjainkban, szervezett táborainkban gyermekek ezrei vettek részt az eltelt közel tucatnyi év alatt és távoztak haza a Beregből megtudva hogy ez nem a sötét sarka az országnak, hanem egy természeti és kulturális csodákkal és barátságos emberekkel – igaz most már csak ritkábban – telerajzolt szeglete Magyarországnak
Az alapítók közben felnőttek ,az egykori tizenévesek családapák, anyák lettek ,személyes gondjaik bajaik kezelésében is sokszor kerestek segítséget az egyesületben. Igyekeztünk minden felénk fordulónak egyéni problémáira válaszokat találni , kormányzati, vállalkozási partnereinknek megbízható és rugalmas ügyfele lenni. Az egyesület tevékenysége az évek folyamán kitlejesedett, átlagosan 2 főt alkalmazunk az adminisztráció, a projektek megfelelő személyi hátterének biztosítására. Jelenleg 23 főt számláló tagságunk mellett több tucat önkéntes segítővel dolgozunk, irodát tartunk fent Vásárosnaményban , üzemeltetjük Márokpapiban a közösségi házat, a gergelyiugornyai Tisza parton a Tiszavirág kemping fenntartói vagyunk.
2011. évi progrmajaink:

- Nevettesd meg a folyótündért – Versmondós napocska ovisoknak – ökomese
- Gyermeknap Vásárosnamény programsátor
- 24 óra futsal – FUTSALMARATHON
- Manóolimpia – kis ovisok sportversenye
- Templomok és templomkertek – Közművelődési programok műemlék templomokban (LEADER)
- Zsilip – Civil szolgáltatóközpont működtetése (NCA)
- Zene tánc lakoma – Népi kultúrális- gasztronómiai program (LEADER)
- Bereg-bereg együttműködés a történelmi Bereg területén (LEADER)
- Garabonciás Tábor működtetése

Programjaink 11 településen valósultak meg , több mint kétezer főt érintettek, vagy vontak be. Egyesületünk a kistérség meghatározó civil ereje lett.  Terveink szerint a jövőben isezeken az alapokon működünk tovább és a közösség erejét, tőkéjét a helyben élők életének színesítésre, jobbítására fordítjuk a továbbiakban is .